Pesticidy jako tichý zabiják.

O pesticidech se v poslední době hodně mluví a mnoho lidí ani neví, co jsou tyto látky vlastně zač. Mohou mít nějaký vliv na naše zdraví? Někteří vědci již delší dobu vyzývají, abychom před těmito chemikáliemi lépe chránili sebe i své děti.

Pojďme si to tedy trochu přiblížit. Pesticidy jsou přípravky určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných "škůdců". V zemědělství se používají zejména k ochraně rostlin a zásob.

K čemu jsou pesticidy dobré?

Pesticidy samy o sobě nezvyšují zemědělskou produkci. Úkolem pesticidů je omezovat ztráty způsobené chorobami a škůdci. Nahrazují tak mechanickou a ruční prácikterá je dražší. Pesticidy tedy nejsou pro zemědělství nutné. Úspora práce a peněz je vykoupena dlouhodobým poškozováním krajinypůdy a lidského zdraví.

Vliv pesticidů na naše zdraví

V českém zemědělství je povoleno asi 1500 účinných látek. Jednotlivé látky jsou testovány a schvalovány a měly by být bezpečné. Problémem je, že na negativní důsledky často příjdeme až za několik let nebo desetiletí. Největší hrozbou je však koktejlový efekt.

Co je koktejlový efekt

I když pesticidy konzumujeme v množstvích, která jsou označována za bezpečná, v potravinách bývá obsaženo více pesticidů najednou a my také nekonzumujeme pouze jeden druh potraviny a tím vzniká koktejlový efekt, kdy mohou působit až desítky látek najednou. Kombinací pesticidů je mnoho a zatím neznáme metodu, jak otestovat všechny.

Nežádoucí účinky pesticidů

Pesticidy mají řadu nežádoucích účinků. Primárně se jedná o toxickékarcinogennímutagenní (změna DNA) a teratogenní (působí nepříznívě na vývoj plodu) účinky. Mohou mít vliv i na hormonální a imunitní systém člověka a reprodukci. V minulosti již byly zakázány stovky pesticidů, u kterých se podařilo prokázat, že ubližují dětskému vývoji.

Mnoho studií tyto účinky potvrzuje, jiné zase vyvracejí. Jestli pesticidy budete v potravinách konzumovat, je zcela na vás.

V jakých potravinách pesticidy najdeme

Pesticidy najdeme dokonce i v podzemních vodách a ve zhruba 50 % potravin. Nejvíce jsou obsaženy v zelenině a ovoci, kdy až 80 % z nich obsahuje nějaké zbytky pesticidů. Nejvíce se jich nachází konkrétně v jablkách, celeru, cherry rajčatech, okurkách, hroznovém vínu, nektarinkách, broskvích, bramborách, hrášku, špenátu, jahodách a paprikách.

Jak se můžu vyhnout pesticidům?

  • nakupováním biopotravin z ekologického zemědělství
  • pěstovat si ovoce a zeleninu doma bez chemie
  • kupovat od prověřeného zemědělce, který nepoužívá syntetické postřiky

 

Zdroj článku: https://www.ekofood.cz/Pesticidy-jako-tichy-zabijak-Jaky-maji-vliv-na-nase-zdravi-b22850.htm 

11. Duben 2021

    KONTAKT

    +420 605 263 139

    Chci se zeptat